Περιοχή

Ο ΦΕΝΕΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

Στους νεότερους χρόνους τα χωριά του Φενεού πρωτοαναφέρονται στην καταγραφή του 1700 του Βενετού Grimani καθώς και στο έργο του Πουκεβίλ του 1820. Ο πρώην Δήμος Φενεού περιλαμβάνει τους οικισμούς Μοσιά, Μεσινό, Μάτι (Γκιόζα), Αρχαία Φενεό (Καλύβια), Πανόραμα (Φονιάς), Φενεός (Συβίστα), Γκούρα, Στενό, Κάτω και Άνω Ταρσός. Σε όλη την διάρκεια του χρόνου η φύση μοιάζει να ζωγραφίζει πολύχρωμα τοπία πάνω στο οροπέδιο και στα βουνά του Φενεού. Ζωγραφιές με κελαρυστά νερά, πουλιά και ζώα ανάμεσα σε δέντρα, φυτά και άνθη. Χρώματα, σχήματα, μυρωδιές και ήχοι που εναλλάσσονται κάθε εποχή του χρόνου. Εικόνες θαυμαστού κάλλους που δεν έχουν αλλάξει εδώ και 15000 χρόνια και συνθέτουν την μοναδικότητα του Φενεού. Σήμερα ο Φενεός είναι μια αναπτυσσόμενη τουριστικά ορεινή περιοχή πολύ κοντά στην Αθήνα. Παράλληλα είναι και μία οργανωμένη και δραστήρια κοινωνία με μόνιμους κατοίκους σε όλα τα χωριά και με όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες κι εμπορικές επιχειρήσεις. Οι κάτοικοι κατά κύριο λόγο ασχολούνται με την παραδοσιακή κτηνοτροφία, την μελισσοκομία και την καλλιέργεια της γης. Τα παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα, κυρίως τα όσπρια, η πατάτα, τα καρύδια, τα σιτηρά αλλά και τα κηπευτικά είναι περιζήτητα. Θα τα βρείτε στα μαγαζάκια και στους πάγκους των παραγωγών-μικροπωλητών καθώς και σε όλες τις ταβέρνες της περιοχής. Επίσης για την εξυπηρέτησή ας θα βρείτε Κέντρο Υγείας, Φαρμακείο, Τράπεζα, ΕΛΤΑ, Αστυνομία, super market, φούρνο-ζαχαροπλαστείο, βενζινάδικο-βουλκανιζατέρ, οδοντιατρείο, κομμωτήριο-κουρείο, κρεοπωλεία και μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα. Εκτός από τις πολύ καλές οικογενειακές ταβέρνες και τα παραδοσιακά ταβερνάκια και καφενεία που υπάρχουν σε όλα τα χωριά του Φενεού, θα βρείτε επίσης το café-bar «Μπρούκλης» που στεγάζεται σε παλιό πέτρινο κτίριο – που κάποτε ήταν ο πρώτος φούρνος με ξύλα της περιοχής – και σερβίρει εξαιρετικούς καφέδες όλων των ειδών, τσίπουρο και αυθεντικό ρακόμελο και τσάι του βουνού με ντόπιο μέλι. Διαθέτει επίσης πλούσια cava ποτών που θα την ζήλευαν πολλά bar των μεγαλουπόλεων.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ (High Lights) του ΦΕΝΕΟΥ/h4>

Η μοναδικής Αλπικής ομορφιάς Λίμνη Δόξα με το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στο μέσο της και τα ερείπια του Παλαιομονάστηρου του Αγίου Γεωργίου ημιβυθισμένα στο νερό.
Η Μονή του Αγίου Γεωργίου. Επιβλητικό τριώροφο μοναστήρι φρουριακής κατασκευής που δεσπόζει πάνω από την λίμνη Δόξα, κτισμένο το 1693. Φέρνει στον νου αρχιτεκτονικά πρότυπα των μονών του Αγίου Όρους. Εξαιρετικής τέχνης το τέμπλο, ο πολυέλαιος και οι αγιογραφίες του Καθολικού. Επισκεφτείτε το «κρυφό σχολειό» και το «αρχονταρίκι» με την πανοραμική θέα και το παραδοσιακό γλυκό κουταλιού «τριαντάφυλλο».
Τα αγέρωχα ήμερα άλογα με τα πουλάρια τους που βόσκουν ελεύθερα στις όχθες της λίμνης.
Το σπηλαιοβάραθρο ασκηταριό-εκκλησάκι της «Παναγιάς του βράχου», μνημείο της φύσης και της Ορθοδοξίας, σε θεόρατο βράχο (Πελοποννησιακά Μετέωρα) έξω από το χωριό Κάτω Ταρσός.
Η εποχιακή Αλπική Λίμνη Δασίου στην καρδιά της Ζήρειας (1487 μ. Υ) που τον χειμώνα γίνεται παγοδρόμιο.
Το μικρό χιονοδρομικό-αθλητικό κέντρο Ζήρειας (πίστα 450 μ. με συρόμενο αναβατήρα και baby lift για αρχάριους και παιδιά) με το ξύλινο σαλέ (1520 μ. Υ) και τις διάφορες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Οι περίφημες Μυθικές καταβόθρες του Ηρακλή περιστοιχισμένες με παλαιά πέτρινα τείχη, μοναδικό γεωλογικό μνημείο, έξω από το χωριό Μάτι.
Το μικρό Αρχαιολογικό μουσείο με την περίφημη κεφαλή της θεάς Υγείας με τα αλαβάστρινα μάτια (80 εκ. Υ) και τα αρχαία ερείπια της Ακρόπολης της Φενεού και του Ναού του Ασκληπιού έξω από το χωριό Αρχαία Φενεός.
Ο επιβλητικός πετρόχτιστος Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα με τα δύο καμπαναριά (1900 μΧ) που δεσπόζει στον οικισμό του Φενεού.
Η παραδοσιακή νεροτριβή που λειτουργεί μέχρι και σήμερα και το ιδιωτικό αλλά πλούσιο λαογραφικό Μουσείο στο χωριό Φενεός.
Το υψιπέδιο της Σκαφιδιάς (1310 μ. Υ) με τα πανέμορφα άγρια άλογα στην Ζήρεια και η δασική διαδρομή που οδηγεί σε αυτό.
Η γραφική χωμάτινη διαδρομή (3,7 χλμ) που οδηγεί από το χωριό Φενεός στην λίμνη Δόξα ανάμεσα σε πλατάνια, καρυδιές, βελανιδιές, μαυρόπευκη και έλατα και παράλληλα με την ρεματιά που κυλά ο χείμαρρος Δόξας σε όλη την διάρκεια του έτους.
Η μαγευτική δασική διαδρομή (18 χλμ) που οδηγεί από τον Φενεό στην Ζαρούχλα και από την λίμνη Δόξα στην λίμνη Τσιβλού. Ενώνει δύο νομούς, δύο θρυλικά βουνά και δύο πανέμορφες λίμνες.
Οι δαιδαλώδεις επίπεδοι αγροτικοί δρόμοι στον Φενεάτικο κάμπο ανάμεσα στο πολύχρωμο πάζλ των αγρών με τις παραδοσιακές καλλιέργειες και τον ποταμό Όλβιο.
Οι πηγές του Λάδωνα με τον εντυπωσιακό βράχο που αναβλύζουν γάργαρα τα νερά, την πλούσια βλάστηση και τις λιβελούλες παραδίπλα σε παραδοσιακό τυροκομείο έξω από τον οικισμό της Λυκούριας.